Marieke Vreeburg

Dubai International Financial Centre

Hallo Marieke, leuk dat ik je hier op je kantoor in Dubai als landgenote ga interviewen!

Wat is je achtergrond?

Ik ben kandidaat-notaris, ik heb notarieel recht gedaan.
Voor ik hier in Dubai kwam werken heb ik drie jaar in Rotterdam gewerkt en twee jaar in Londen.

Hoe lang woon en werk je al in Dubai?

Dat is nu bijna zeven jaar. Ik heb het Nederlands kantoor van Loyens en Loeff hier in Dubai helpen openen. Mijn man werkte hier toen al drie jaar.

Hoe vind je het om hier te wonen?

Ik vind het heerlijk om hier te wonen.
Het kost wel moeite om het hier te regelen met kinderen, en dan bedoel ik de logistieke kant van de combinatie werken en gezin. Ik kan het natuurlijk niet vergelijken met de situatie in Nederland, dat is ook ongetwijfeld lastig, want ik heb hier mijn drie kinderen gekregen maar hier in Dubai is het niet heel gebruikelijk om als moeder te werken.
We hebben een nanny die inwoont. Zij is verantwoordelijk voor de logistiek van het huishouden, zo haalt zij de kinderen van opvang en school op. Wij brengen 's ochtends de kinderen. Overigens is de opvang hier 's middags om vijf uur al gesloten. Ook is de opvang tijdens alle schoolvakanties gesloten, We hebben overigens nu net een nieuwe nanny, ze is Filippijnse en spreekt slecht Engels dat maakt het wel wat lastiger allemaal.

Hoe regelen andere expats die combinatie van werk en zorg?

Veel expat vrouwen werken juist niet. Dat komt omdat de meeste expat-gezinnen maar een jaar of twee hier zijn, dan kost een goede baan vinden relatief veel tijd. Je bent minstens een jaar bezig met echt settlen en als je dan je alles voor je iedereen op de rit heb dan ben je alweer bezig met voorbereidingen voor vertrek.

Ken je het concept vitaliteit?

Ja, ik ken het woord. Voor mij heeft het met energie te maken.

Hoe ziet je werkweek er uit?

Ik werk vier en halve dag. De dinsdagmiddag werk ik niet en haal ik de kinderen van school c.q. opvang. Dat is overigens een hele toer. Als ik hier rond twaalven van kantoor wegga zeggen ze 'fijne vrije middag', maar met het verkeer en de verschillende adressen die ik langsga ben ik pas rond drie uur 's middags thuis. Je zit hier veel in de auto om je kinderen te halen en brengen.
Ik begin mijn werkdag om kwart over acht. Ik werk tot ongeveer half zes, zes uur. Als ik rond half zeven thuiskom zijn de 'verplichte nummers' van eten en in bad al geweest. Dat heeft de nanny voor me gedaan. Dus als ik thuis ben dan kan ik er ook 'echt zijn' voor ze. Dat geldt overigens ook omdat als ik de deur op kantoor dichtdoe ik ook echt 'weg' ben.
's Avonds hoef ik niet vaak te werken. Wel doe ik 's avonds altijd mijn email. Ook in de weekenden probeer ik niet te werken. Je weet trouwens dat het weekend hier vrijdag en zaterdag is? Zondag is voor ons weer een werkdag. Ik vind dat wel handig, daarmee lopen we een dag voor. Ook op de dag lopen we drie uur voor, als ik een mail krijg aan het eind van mijn werkdag en pas de volgende ochtend terug mail, hebben ze antwoord voordat de werkdag in Europa start. Overigens op vrijdag bellen ze mij uit Europa wel.

In mijn werk is het hollen of stilstaan. Dat ken ik ook uit de tijd dat ik London werkte. Dat komt ook omdat we met een klein clubje zijn. Op de workload heb ik niet veel invloed. In Nederland werk je met vennoten dan kun je het werk beter verdelen en heb je bovendien te maken met voortdurend nieuwe dingen. Hier in Dubai ben ik de enige met als specialisatie Nederlands recht.

Wat geeft je energie?

In mijn werk een grote, nieuwe zaak. Of een leuk project. Als ik veel werk heb en 'lekker bezig ben'.
Sporten geen me ook energie. En mijn kinderen geven me energie.

Wat kost je energie ?

Dezelfde drie dingen.
'Het logistieke' van hoe het thuis loopt kost me energie. Bijvoorbeeld het huiswerk van onze oudste van vijf jaar. Ze moet huiswerk maken voor spelling, moet elke week een eigen boek uitlezen 'een big read' wordt dat genoemd. Op dinsdag moet ze ook haar gewone leesboeken mee. Ik krijg een 'note van de 'teacher' als ik die vergeten ben af te tekenen. En dan zijn er nog de knutselprojecten die ze thuis moet doen. Veel moeders helpen mee, maar hoe begeleid ik dat vanaf kantoor?
Dan is er het communiceren met de nanny wat me momenteel veel -extra- energie kost.
En zaken die je hier bijvoorbeeld voor je huis moet regelen. Het kost mij heeeel veel tijd om bijvoorbeeld ons visum te vernieuwen. Je moet vaak terugbellen of teruggaan omdat de mensen hier erg inefficient werken. Ze zijn je dan vergeten te vertellen dat je nog een bepaald formulier had moeten meebrengen. Werknemers worden hier opgeleid met een heel smalle focus, alleen voor hun eigen taken. Ze zijn dan ook niet in staat om 'buiten the box' te denken. Ze krijgen daar ook geen beloning of commissie voor.

Hoe is het voor jou als vrouw om in de Verenigde Arabische Emiraten te werken?

Heel prima. De Verenigde Arabische Emiraten zijn het modernste land in de regio. Ook Dubai is modern, zeker als je het afzet tegen Abu Dhabi. Maar het blijft natuurlijk een moslimland en daar heb je als vrouw minder rechten. Vrouwen moeten bijvoorbeeld een 'no objection' letter van hun man hebben als ze gaan werken of als ze iets zoals bijv. Een telefoonaansluiting willen regelen.
Mannen reageren soms beter op mannen. Ik krijg soms van een 'local' geen hand. En ook in kleding hou ik rekening met de voorschriften. Zo draag ik nooit rokjes ver (haha) boven de knie, en zo heb ik op kantoor altijd een jasje klaarhangen, ook in de zomer. Als ik naar Qatar ga dan doe ik een lange broek aan, dat land is een stuk conservatiever.
Maar hier in Dubai is het internationaler, wij doen ook meer zaken met de rest van de wereld dan met de locals. Over het algemeen reageren locale Arabieren trouwens goed op mij als vrouwelijke professional. Ik moet soms iemand identificeren, dat heeft met nieuwe regelgeving te maken. Dan hebben ze mij ook nodig, ik maak hun leven gemakkelijker.

Hoe is het voor jou als vrouw om in jouw bedrijf te werken?

Ook heel prima.
Vrouwen worden binnen Loyens & Loeff heel erg gestimuleerd. Ze hebben ook het diversiteits charter getekend.

Hoe houd je jezelf fit?

Met sporten. Ik moet mezelf er echt even overheen zetten voor ik ga, maar daarna voel ik me ook echt fit. Mijn kinderen houden me ook fit. Ik ren vaak achter ze aan de trap op en af.

Wat doet je bedrijf voor jou om jou fit en gezond te houden?

Er zijn geen vitaliteitsprogramma's als je dat bedoelt. We maken ook geen gebruik van een arbo-dienst. Ik zit ook wel 'ns ziek op kantoor te werken. Dat doe ik dan toch liever dan thuis ziek te zijn.

Ben je bekend met hoe stress werkt en hoe je stress kan managen als vrouwelijke professional?

Nee, niet echt. Ik ken wel het stressballetje. Overigens de moeders hier -die niet werken- zijn volgens mij nog erger gestresst. De week gaat snel en het weekend is vermoeiend. Dan ben ik soms wel blij als het weer zondag is.

Het 'thank god it's monday'-syndroom dat we in het Westen kennen -als waarbij werkende moeders verzuchten dat ze blij zijn dat ze weer naar hun werk kunnen op maandag- heet hier natuurlijk het 'thank Allah it's sunday' syndroom. Haha

Tja, de zondag is een goede dag om te werken, ik heb dan tijd om mijn leeswerk te doen of om een moeilijke klus aan te pakken.

Wat kan jou helpen om in balans te blijven?

Ik houd mezelf wel in balans. Dat heb ik van mijn moeder geleerd. Zij zei altijd: "je moet de zaken voor jezelf goed regelen, een ander zal het niet voor je doen".

Dank je voor je tijd, Marieke!

Graag gedaan.

Andere vitaliteitsinterviews