Jacqueline Rijsdijk

Onderzoekscommissie COA
Jacqueline Rijsdijk

Hallo Jacqueline, fijn dat je tijd maakt voor een vitaliteitsinterview!

Wil je me wat vertellen over je achtergrond?

Natuurlijk! Ik ben econoom en oudste van vijf kinderen. Mijn moeder werkte. Ik heb zelf ook altijd fulltime gewerkt. Ik heb drie kinderen. Toen ik ze kreeg werkte ik voor De Nederlandsche Bank (DNB). Mijn man heeft ook zijn aandeel in de opvoeding van de kinderen genomen, dat maakte het voor mij makkelijker om vrij vlot na elke bevalling weer aan het werk te gaan.

Naast mijn werk voor DNB heb ik altijd veel nevenfuncties gehad waar ik veel energie uit haalde. Die nevenfuncties waren in de zorg, in cultuur en in onderwijs.

Ik heb altijd heel plezierig bij DNB gewerkt. In 2008 ben ik er uiteindelijk weggegaan, Ik kreeg in die tijd veel aanbiedingen op werkgebied. Ik heb gekozen om voor Fortis verzekeringen te gaan werken als lid van de Raad van Bestuur. In die periode raakte de Nederlandse economie echter in een crisis waarbij Fortis werd opgesplitst in een verzekeringstak en een bank. Tevens werd de naam veranderd in ASR. In deze reorganisaties moest ASR ook inkrimpen, ook de Raad van Bestuur. Dat betekende dat ik mijn functie kwijtraakte, ik er als laatste was bijgekomen.

In de tijd na mijn vertrek bij ASR was ik behoorlijk moe. Wat ongetwijfeld ook zijn tol eiste was dat ik jarenlang lange dagen had gemaakt (van zes uur 's ochtends tot 's avonds laat).
Om weer fit te worden heb ik mezelf als het ware in 'groot onderhoud gezet'. Ik ben veel gaan slapen, ben veel gaan bewegen, gaan wandelen, filosofie gaan bestuderen, aan mindfullness gaan doen, en gaan golven. Misschien speelde mijn leeftijd -ik was toen rond de vijftig- en wat overgangsverschijnselen me ook wel parten. Ik vind dat trouwens het laatste taboe wat er nog zo'n beetje is, de overgang. Vrouwen kunnen in die periode last krijgen van wisselende stemmingen, van vermoeidheid.
Het heeft me geholpen om veel te bewegen, veel te gaan wandelen.

Ken je het boek van Louise Boelens daarover?

Nee, dat ken ik niet.

Heb je signalen gehad die aangaven dat je wat gas terug moest nemen?

Ja ik heb wel signalen gehad, maar ik kon alles, dus ik heb er onvoldoende naar geluisterd.
Het voordeel is nu dat ik signalen bij andere vrouwen herken. Ik ben er bij mijzelf nu ook meer attent op.

Heb je een sabbatical genomen?

Nee, dat niet. Ik ben alleen bewust niet aan een vaste baan begonnen.
Ik leid nu, samen met prof. Scheltema het onderzoek naar het COA en ik heb toezichthoudende en adviesfuncties o.a. bij het VU/VU med centrum, bij Dutch Space, bij een internet provider en bij een museum.

Wat is je specialisatie?

Vanuit mijn grote organisatiekennis doe ik het liefst grote verandertrajecten.

Hoe ziet je werkweek eruit?

Ik heb een volle werkweek. Ik plan de laatste tijd wel één á twee dagdelen vrij. En sta nu niet meer dagelijks om zes uur maar om zeven uur op. Ik werk op verschillende lokaties.

Wat geeft je energie in je werk?

Als we resultaten halen, als we dingen voor elkaar krijgen. Omgaan met andere mensen, daar haal ik veel energie uit. In een inhoudelijke discussie er samen proberen achter te komen hoe zaken werken of hoe ze het beste ingericht kunnen worden. Nu bijvoorbeeld in het werk dat ik voor de onderzoekscommissie COA doe, zoeken we onder andere uit of een ZBO een verstandige bestuursvorm voor deze organisatie is. Het onderzoek heeft een looptijd tot eind maart. Daarna ga ik me inwerken in mijn nieuwe toezichtfuncties.
Nieuwe dingen dienen zich vanzelf aan.

Wat kost je energie ?

'Gedoe' zoals bijvoorbeeld onnodige bureaucratie. Of mensen die niet willen omwille van hun ego's of hun eigen belang. Ik ga dan soms wel het gevecht aan. Ik houd van regels voor gezond verstand. Ik houd ook van snel schakelen.
Met mensen die iets niet kunnen, of mensen die buiten hun schuld in een vervelende positie zijn geraakt, heb ik eindeloos geduld. Daarvoor voel ik een soort solidariteit, die wil ik helpen. Als mensen wel kunnen, maar niet willen, heb ik iets minder geduld.

Ken je het werk van Bréné Brown? Op mijn vitaliteitsdiner 24 november j.l. Heb ik een filmpje van haar werk laten zien. Zij is onderzoeker aan de universiteit van Houston op het gebied van kwetsbaarheid.

In haar boek "vrouwen en ambtie" stelt Anna Fels dat sommige sectoren voor vrouwen lastig zijn om in te werken omdat er veel 'mannelijk' gedrag van ze wordt gevraagd. Hoe zie jij dat in de financiele sector?

Ik denk dat als vrouwen eenmaal werkzaam zijn in deze sector, ze het over het algemeen 'goed' doen.

Zie jij afbreukrisico's voor vrouwelijke medewerkers?

Vrouwen willen vaak alles 'goed' doen. Ik zou willen zeggen: 'hou daarmee op!' doe het niet allemaal zo precies. Je maakt jezelf gek!

Heb je tips voor vrouwen?

Geniet van het goede, maak tijd voor jezelf.

Wat houdt jou vitaal?

Dingen doen die ik leuk vind. Lezen, wat minder lange dagen maken (bijv. niet om zes uur 's ochtends, maar om zeven uur opstaan), wandelen.

Dank je voor het inspirerende interview, Jacqueline!

Graag gedaan Nora!

Andere vitaliteitsinterviews