Andrea Vogel

Partner bij Ernst & Young
Andrea Vogel

Hallo Andrea, leuk dat je tijd maakt voor een vitaliteitsinterview!

Wat maakt dat jij specifiek voor vrouwelijke professionals gekozen hebt, Nora?

Omdat ik geloof dat de 'vitaliteits make-up' voor vrouwelijke professionals anders in elkaar zit dan die voor mannen op het werk. Een voorbeeldje: vrouwen hebben alleen al door hun hormoonhuishouding meer en intensiever te maken met emotionele ups en downs dan mannen. Daarbij komt dat de arbeidsmarkt nog steeds is ingericht op de man met een vrouw die hem thuis ondersteunt, dat geeft de werkende vrouw een dubbele belasting én een achterstand.

Dat sluit wel aan op wat ik laatst hoorde op een bijeenkomst van ABN Amro. Daar sprak Carmen Breeveld (noot: de managing director van Teamcare) over: arbeid volgens het bioritme van de mannen.

Ken je de term Biculturalisme? Of ook wel 'de Dr. Jekyll and Mr. Hyde act'? Dat gaat erover dat vrouwen enorm moeten schakelen tussen de 'vrouwelijke' norm die gevraagd wordt in haar zorgtaken en tussen de 'mannelijke norm' die vooral van haar gevraagd wordt op het werk. Dat fenomeen wordt ook voor een groot deel als oorzaak genoemd dat vrouwen stress ervaren als zij werken. Het is in sommige bedrijfssectoren meer aan de orde dan in andere, bijvoorbeeld in de advocatuur meer dan in de zorgsector.

Ja, ik kan me daar wel wat bij voorstellen.

Kun je wat meer over je achtergrond vertellen, Andrea?

Ik heb na het VWO de nivRA opleiding gedaan. Dat bekent dat ik vier dagen werkte en één dag naar school ging. Ik ben al vrij snel bij Ernst & Young gaan werken, eerst acht jaar in Rotterdam en nu ben ik sinds juni 2006 partner en werk in Den Haag. Het is een leuke organisatie die goed bij me past.

Hoe zou je jezelf kenmerken?

Ik ben gedreven en gedisciplineerd. En als je je creatief wilt laten inspireren dan moet je mij hebben.

Wat was je ambitie als meisje?

Toen wilde ik nog geen accountant worden hoor, ik was altijd al wel heel gedreven. Mijn moeder heeft nooit kunnen doen wat ik heb gedaan. Zij mocht na het schippersinternaat niet gaan studeren, maar kwam terug aan boord. Toen zij trouwde is ze gestopt met werken. Toch is ze weer gaan werken: ze heeft de moedermavo en daarna de moederhavo gedaan.

Hoe ben je partner geworden?

Partner worden had ik al lang op mijn lijstje staan. Toen ik gevraagd werd dacht ik wel even: wil ik dit wel? Maar het voordeel is, naarmate ik aan de top kom kan ik ook écht iets veranderen. Ik voel me nu ondernemer, het is een feestje, dat voel ik zo. Vooral in mijn 'wittebroodsweken' in het eerste jaar. Dan wordt het écht. In alle tijden, ook als je het goed doet ligt de bal bij mij.

Zijn er programma's voor vrouwen naar de top bij Ernst & Young?

Ja zeker. Er zijn al 4 á 5 jaar programma's. Was dit voorheen voornamelijk bedoeld voor vrouwen, nu heet het bij ons diversity & inclusiveness. Bij ons zijn 6 van de 19 partners vrouwelijke partners. Dat vind ik erg goed. Deze dames zijn een rolmodel voor andere dames, we merken dat ze daardoor niet zo snel afhaken, ze zien: het kan wel. Bovendien hebben wij Bea Haring in het bestuur! (raad van bestuur Ernst & Young).


...Wij als professionele dienstverleners moeten soms 80 tot 120% van onze werktijd pieken!...

Speelt vitaliteit als thema bij jullie?

Zo'n jaar geleden zijn wij een pilot begonnen. Met twintig partners zijn we een vitaliteitsprogramma ingegaan gebaseerd op 'de bedrijfsatleet' van Koen Gonnissen. Hij heeft in het Belgische professionele tennis gecoacht. Dat programma heeft LifeGuard voor ons opgezet. Wist je dat een gemiddelde atleet in de topsport zo'n 15% van zijn tijd moet pieken, daarvoor moet je zorgen dat lijf en leden in topconditie zijn. Wij als professionele dienstverleners moeten soms 80 tot 120% van onze werktijd pieken! In dat programma zijn er allerlei soorten zaken gemeten: waaronder onze fysieke en emotionele batterij. Op basis daarvan is een persoonlijk programma opgesteld. Na drie maanden was de conditie van ieder die meedeed significant verbeterd. Dat heeft weer een goed effect op de medewerkers van ons, daaraan laten wij zien: kijk eens hoe efficiƫnt wij bezig zijn!

Denk jij dat vitaliteit voor mannelijke en vrouwelijke professionals dezelfde voetangels en klemmen kent?

Nee, ik denk dat vrouwen daar inderdaad wel anders in zitten.

Ken jij de BRAVO-aspecten? Dat staat voor Bewegen roken alcohol, voeding en ontspanning. Het zijn zaken die met je leefstijl te maken hebben en die over het algemeen beter voor mannen werken.

Tja, ik merk dat het programma waarmee ik gewerkt heb me echt wat heeft opgeleverd: ik neem vaker de trap, ik ben begonnen met Heartmath en ook dat heeft me veel gebracht! Wist jij bijvoorbeeld dat als er stress in je lijf zit, het ongeveer vijf weken duurt voor het uit je lijf komt. Bovendien maakt cortisol (red: een hormoon dat je lijf aanmaakt in tijden van stress) een laagje over je cellen zodat de 'gezonde' dingen er moeilijker doorheen komen.

Hoe zie jij eigenlijk vitaliteit?

Als gezond, bewegen, energie. En dat je dat ook uitstraalt.

Kun jij in je werk iets aan vitaliteit voor andere mensen doen?

Ik vertel mensen over het programma van de bedrijfsatleet. Ik ben ook heel ongeduldig om dit programma in de rest van de organisatie uit te rollen!

Wat geeft jou energie in je werk, Andrea?

Nieuwe dingen doen: opportunity's zien. Als ik mensen zie groeien. Als ik met mijn kennis mensen kan helpen. Dit is een people's business, en omdat accountants meer vakinhoudelijk gedreven mensen zijn ligt de uitdaging er in om een goede mix te vinden.

Wat zijn energievreters in jouw werk ?

Heel veel gaat bij mij vanzelf. Vaak als ik op de klok kijk zie ik dat ik alweer naar huis moet. Dankzij genoemd persoonlijk programma kan ik o.a. mijn energie beter verdelen. En als ik weinig energie heb ga ik bijvoorbeeld gewoon een uur mijn mail doen. Als ik conflicten heb dan gaat mijn energie gelijk een stuk naar beneden.

Maar hoe meer je aan de top komt, hoe vaker je met conflicten te maken krijgt heeft iemand me eens verteld, hoe zie jij dat?

Ik denk dat het belangrijk is dat dat niet hier (wijst op hart) binnenkomt, maar meer daar (wijst op schouders) en dat het dan mijn rug afglijdt. Bij mannen komt het niet eens binnen! Kijk, ik ben helemaal niet mannelijker geworden sinds ik partner ben, dat was ook mijn twijfel toen ik partner werd. Maar je kunt dat niet als individu. Het helpt dat er meer vrouwelijke partners zijn, dat geeft meer massa. Ook is de kennis belangrijk over hoe dat werkt. In dat kader laten we bijvoorbeeld ook werk van Pat Heim zien. Zij benadrukt o.a. Het samenwerken van mannen en vrouwelijke professionals.

Werken jullie binnen E&Y met mentoren?

Ja, dat is in de accountancy vrij gebruikelijk vanwege het werk/leren karakter van onze opleiding, je komt zo jong een bedrijf binnen. Wij kennen binnen Ernst & Young ook zogenaamde careerwatchers die worden ingezet om de dames het glazen plafond 'binnen te loodsen'.

Ik vind dat jullie hier erg goede ideeën in de praktijk brengen op allerlei gebied, gaan jullie daarmee de boer op, ik denk dat jullie andere organisaties heel wat kunnen leren!

Inderdaad zijn we als Ernst & Young vrij ver als je het vergelijkt met andere ondertekenaars van het Charter Talent naar de top.

Hoe blijf jij vitaal?

Wat helpt is dat we thuis alles gelijk verdeeld hebben: mijn partner en ik werken allebei bijvoorbeeld vier dagen.

Dank je voor je tijd, Andrea.

Andere vitaliteitsinterviews