Ingrid Kaagman

Directeur HR Wärtsilä

Profiel: Ingrid Kaagman,

Ingrid Kaagman Ingrid Kaagman, 60 jaar. Woont met haar man Teade in het centrum van Utrecht. functie: Directeur HR Wärtsilä. Opleiding: HBO / VO Personeelswerk, Amsterdam/Rotterdam

Hallo Ingrid, leuk dat je tijd maakt voor een vitaliteitsinterview!
Wil je wat vertellen over je -relatief nieuwe- baan bij Wärtsilä?

Ik ben overgestapt van Global Manager HR van een business unit bij Nuplex resins, (voorheen Akzo Nobel) naar Wärtsilä, ruim een jaar geleden.

Ik begrijp dat je naar een nieuwe baan ging zoeken nadat jouw Business Unit verkocht werd aan een Australisch bedrijf, waar heb je op gelet in dat zoeken?

Ik heb gelet op de grote van het bedrijf en op de dynamiek van een bedrijf. In ben op zoek naar diversiteit, ik heb veel prikkels en veel afwisseling nodig, dus heb ik gezocht naar een dynamische omgeving.

Daaruit maak ik op dat je dat bij Wärtsilä gevonden hebt?

Klopt, bij Wärtsilä werken wereldwijd zo'n twintigduizend medewerkers. Na Finland is Nederland het grootste land voor Wärtsilä.

Wärtsilä kent een matrixstructuur waardoor je minstens twee bazen, maar sommige mensen kunnen er ook meer hebben.

Wärtsilä kent vier divisies: de Services divisie (onderhoud en reserve-onderdelen), de divisie Ship Power ( nieuwbouw ), de Power divisie ( energiecentrales) en een Operations divisie (productie). Dan kennen we voor NL nog een aantal stafafdelingen waar Financiën, Communication, Business Support en HR ondergebracht zijn waar ik Directeur HR ben.

Mijn functionele baas zit in Finland, dat is de Vice President HR. Mijn hierarchische baas is de Managing Director van NL.

Vele HR-instrumenten worden ontwikkeld vanuit Finland. Ik heb collega HR directeuren in elk groot land waar Wärtsilä vestigingen heeft.

Hoe ziet jouw week eruit?

Ik heb de dagelijkse leiding over de drie Managers HR die Wärtsilä Nederland kent, zij werken elk voor een vestiging, resp. in Drunen/Kruiningen, Zwolle en Schiedam met een aantal nevenvestigingen. Ik probeer daar ook elke week minstens een dag door te brengen. Ook hebben we een kantoorlocatie in Amersfoort.

Je komt uit de chemie, heeft de scheepsbouw een vergelijkbare bedrijfscultuur?

Wat vergelijkbaar is, is dat we werken vanuit verschillende locaties, dat er veel techneuten werken, dat er een productieproces is, en dat het een mannenwereld is. Bij Nuplex (Akzo Nobel) was mijn baan internationaler, ik zat veel in Azie bijvoorbeeld. Daar gaf ik functioneel leiding aan de Managers HR en bij Wärtsilä geef ik hiërarchisch leiding.


...ik zie vitaliteit als de balans tussen wat je lijf aankan en wat je mentaal nodig hebt, daar kan spanning tussen zitten...

Is je leidinggevende stijl veranderd met je overstap?

Kijk, de afstand was veel groter, zowel letterlijk als figuurlijk, vooral destijds in Azie. Daar was het de General Manager die HR aanstuurde. Hier doe ik het, althans in Nederland. Mijn valkuil is dan dat ik er te dicht op ga zitten.

Je bent in het management de enige vrouw? Klopt, zowel in de chemie als in de maritieme sector zitten op alle lagen van de organisatie voornamelijk mannen.

Hoe zie jij vitaliteit?

Het eerste dat in me opkomt is balans. Tussen werk-privé en tussen fysiek en mentaal. Wat je lijf aankan hoeft niet hetzelfde te zijn als wat je mentaal nodig hebt.

Ik sprak laatst de Country Manager Nederland van Accenture, zij vertelde dat zij balans ervaarde als 'attitude': met haar volle werkschema vond zij onvoldoende tijd voor een evenwichtige balans met vrije tijd, en zag zij meer in een 'relaxte werkhouding' dan in werk in tijd te compenseren, hoe zie jij dat?

Dat herken ik niet. Er zijn periodes waarin werk meer op de voorgrond treedt, evengoed als er periodes zijn waarin privé meer tijd en aandacht krijgt. Het lijf geeft aan wanneer er een disbalans komt. Ik zie vitaliteit als de periode waarin dat kan. Kijk, het kan tijdelijk zo zijn dat je privéleven meer tijd vraagt en dat kan ook andersom. Als je er teveel over nadenkt hoe dat dan geregeld moet worden dan kost dat je pas veel energie.

Hoe typeer jij jezelf? Ik ben een echte pragmaticus. Ik werk ook graag in een organisatie met do'ers. Er is veel aandacht voor de doeners. Ik ga gewoon door, kijk ook niet tot weinig terug als dat niet nodig is. Dat is natuurlijk tegelijkertijd een kracht en een valkuil.

Wat geeft jou energie in je werk?

Ik heb mensen om me heen nodig. Dat bevordert mijn creativiteit, mijn ideeen. Zet mij niet de hele dag achter een bureau. Zet mij in een werkgroep, dan doe ik mee. Ik ben duidelijk geen beleidsmedewerker. Ik heb ruimte nodig. Laat mij maar gaan van de ene vestiging naar de andere. Ik heb met beide principes: visie en control. In de veelheid van informatie neem ik de details mee. Als ik wat hoor dan koppel ik dat terug, dat is pure interesse maar kan ook wel 'ns overkomen als controle.

Mijn kracht is dat ik altijd heel rustig blijf, ook met een drukke agenda. Ik vind mezelf echter wel ongeduldig, dat krijg ik overigens niet terug in mijn 360graden feedback interview.

Wat zijn energievreters voor jou ?

Mensen die heel gedetailleerd zijn. Mijn ongeduld kost me dan energie.

Hoe houd je jezelf vitaal?

Ik beweeg te weinig, ik heb zelfs een hekel aan sport. Ik houd wel weer van lange afstand wandelingen maken, maar dat lukt vaak niet qua tijd. Sinds kort heb ik een racefiets, dat gaat fysiek wat sneller. Ik eet en leef bewust en gezond.

Voor mij komt lichamelijke activiteit op de laatste plaats: ik zie liever een goede film of lees een boek, bijvoorbeeld "De eenzaamheid van de priemgetallen" van Paolo Giordano een prachtig boek!

We hebben een huis in Frankrijk, daar heen gaan is voor mij een hele prettige gedachte.

Dank je voor je tijd, Ingrid !

Andere vitaliteitsinterviews