Elizabeth Ebbink

Stemtrainer

Profiel: Elizabeth Ebbink

Elisabeth Ebbink 54 jaar, psycholoog, operazangeres, stemtrainer. Elizabeth is moeder van een tweeling en heeft haar eigen bedrijf. Kijk op http://www.elizabethebbink.nl of http://www.elizabethzingt.nl

Hallo Elizabeth, leuk dat je tijd maakt voor een vitaliteitsinterview!

Hoe zie jij vitaliteit?

Dat mensen levendig uit hun stem klinken. Heel veel mensen doen dat niet. Er zijn bijvoorbeeld allerlei manieren van klanken 'afknijpen', dat kan liggen aan de situatie. Ik hoor ook van alles aan een stem. Als je mensen de ruimte geeft is dat een aanvulling die ze niet kennen.

Hoe weet jij dat zo goed, Elizabeth?

Ik ben operazangeres geweest, ik heb heel veel met mijn stem geleefd. Daarnaast ben ik ook psycholoog.

Heb je lang opera's gezongen?

Dat heb ik ongeveer twintig jaar gedaan. Op een gegeven moment dan doe je het zo lang dat het niet meer leuker wordt komen er dan wat minder leuke producties. Ik zong in het koor van de Nederlandse Opera. Ik heb niet de grote internationale carrière gehad die ik had gedroomd. Ik vergelijk het wel eens met de FC Twente van het voetbal: een goede regionale club. Niet iets om je voor te schamen, maar ook niet aan de top. Toen kreeg ik mijn tweeling, dat nam veel energie.


...ik ben zo arrogant om te zeggen dat ik meer kan dan de gemiddelde logopedist!

Inmiddels ben ik in de veertig. Jong zijn in de muziek is belangrijk: vanaf de periode dat ik conservatorium heb gedaan heb ik consequent tien jaar van mijn leeftijd afgelogen. Er is voor sopranen weinig goed betaald werk, de markt is krap.

Waarom de overstap naar stemcoach ?

Iemand zei op een moment tegen mij: ...'je hebt het perfecte profiel voor een coach'. Dat had ik toen zelf nog niet bedacht. Het 'coach'-zijn is net zo leuk als zingen! Het heeft me ook enorm goed gedaan: ik kan mijn eigen mening en deskundigheid in het stem coachen kwijt. Ik ervaar het als een enorm cadeau: ik word er heel actief, vrolijk en energiek van. Een nadeel vind ik wel het acquireren van opdrachten en de wisselende inkomsten. Ik ben in 2003 begonnen met coachen. Het is een proces geweest om tijd te maken en die te investeren. Daarna ben ik veel meer geld gaan verdienen. Ik geef ook groepen in stemtraining. Dat doe ik bijvoorbeeld samen met Mirjam ten Cate

Vrouwenstemmen is een vak apart.

Wat bedoel je met vrouwenstemmen is een vak apart ?

Ik bedoel dat het een eigen categorie stemmen is. Wist je bijvoorbeeld dat de Nederlandse vrouwenstem in de laatste jaren 25 Herz gezakt is. We zijn als vrouwen veel lager gaan praten. Daar kies je voor. Als je de stem van Koningin Wilhelmina hoort toen ze net uit Canada terugkwam en ze het Nederlandse volk toesprak, dat is een veel hogere stem dan dat wij nu gewend zijn.

Een mannenstem is sterker en heeft meer geluid, puur omdat stembanden van mannen over het algemeen langer en dikker zijn.

Heb je een speciaal doel voor ogen met jouw stemtraining?

Ja, ik heb een missie: dat je groter wordt door jezelf meer ruimte te geven. Resonantie in plaats van druk op je stembanden. Ik heb bovenstaand (mooi) filmpje op YouTube gezet over mijn werk. De klank van je stem wordt bepaald door de 'vioolkist': je lichaam. Hoe meer druk je op je stem zet -je knijpt als het ware je stem dicht-hoe minder klank en hoe minder warmte er uit komt. Als een situatie spannend wordt is de fysieke reactie veel inademen en schrap zetten. Maar die ademdruk zorgt dat je stem juist geknepen klinkt. Dat dichtknijpen is vaak een fysieke reactie op gevaar, als een situatie spannend voor je wordt, je gebruikt dan meer zuurstof en dat is voor je stem niet functioneel.

Wat leer je mensen in jouw stemtraining?

Te zorgen dat je stem niet naar buiten wordt 'geduwd' maar dat er naar binnen wordt geklonken, dat is in lijn met wat ik net vertelde: hoe meer ruimte je stem krijgt, hoe meer klank er ontstaat, en de uitstraling wordt groter. Het mooie is dat dat psychologisch ook zo werkt: hoe harder je mensen moet overtuigen dat jij gelijk hebt, hoe minder mensen naar je toe zullen komen terwijl, hoe beter je weet waar je voor staat, hoe meer mensen zich tot je zullen wenden.

Je zegt stemtraining is een enorm cadeau, vindt je operazingen niet leuker?

Ik vind mezelf een laatbloeier, maar ik denk dat ik nu echt doe wat ik kan. Ik heb hier 20 jaar lang héél hard aan gewerkt. En ik ben zo arrogant om te zeggen dat ik meer te bieden heb dan bijvoorbeeld een logopedist.

Wat zijn energievreters voor jou ?

Ik word heel verdrietig als ik niet kan werken, dat is voor mij een enorme drain!

Daarnaast het huishouden doen, dat slaat me volledig dood. Als ik sta af te wassen denk ik vaak: wat sta ik hier te doen?... Je werkt zo hard, maar het moet elke dag weer opnieuw. Mijn tweeling is nu 8 jaar. Ik doe het allemaal hoor, maar ik hou gewoon niet van dat werk. Bhagwan zei dat schoonmaken worshipping is, dat is bij mij nooit aangeslagen dat idee.

Ja, dat doet me denken aan onderzoeken over de gezondheid van huisvrouwen en vrouwelijke professionals. Die laatste categorie is veel gezonder over het algemeen.

Dat doet mij weer denken aan een stemonderzoek waaruit blijkt dat mannen meer spreken en vrouwen meer luisteren. 'Guys are the new girls': mannen kletsen enorm, vooral in technische beroepen. Er is trouwens ook een prachtig boek verschenen van Anne Karpf: 'the Human Voice'.

Wat geeft jou energie?

Iets doen waar je geld mee kan verdienen, iets kunnen doen wat in de wereld staat. Geld is toch een vorm van waardering. Voor mij zit de crux in het 'vinden van je stem': Stephen Covey heeft dat heel mooi verwoord als hij zegt dat je stem het snijpunt is van talent, passie, wat er nodig is, je geweten. Je stem heb je nodig om het neer te zetten. Het is iets wat je rechtstreeks fysiek kunt doen. Geweldig hoe warm een stem kan klinken. Je stem lag te wachten tot 'ie mee mocht doen. Dat is ook emotionele vitaliteit: je buik zacht maken en je gevoel toe laten. Stem is alleen maar 'nu'. Heel onmiddellijk.

Ga jij ook een boek schrijven, Elizabeth?

Tja, ik probeer elke dag een half uurtje te schrijven. Het boek is bijna klaar. Het heet "De invloed van je stem".

Hoe houd je jezelf vitaal?

Ik sport drie keer per week. Dat is goed voor me. Daarnaast kletsen met vriendinnen.

Dank je voor je tijd, Elizabeth!

Andere vitaliteitsinterviews