Mirjam ten Cate

Zichtbaarheids- en diversiteitsspecialist bij Room to grow
Room to grow

Mirjam ten Cate, zichtbaarheids- en diversiteitsspecialist bij Room to grow, adviseert organisaties op het gebied van zichtbaarheid en diversiteit en zij traint en coacht (vooral veel vrouwelijke) talenten. Zij was jarenlang diversiteitsmanager bij ING waar zij verantwoordelijk was voor wereldwijde projecten op het gebied van diversiteitsmanagement. Zij is met imagocoach Sascha Bertus auteur van het managementboek Zien ze wel hoe goed je bent? en zij zijn samen eigenaar van Room to grow: het adviesbureau voor zichtbaar zakelijk succes.

Mirjam typeert zichzelf als resultaatgericht en enthousiast. Kijk op haar website: http://www.roomtogrow.nl.

Hallo Mirjam, leuk dat je tijd maakt voor een vitaliteitsinterview!

Hoe zie jij vitaliteit?

Het gevoel dat je vliegt, dat je lekker in je vel zit, dat je problemen als uitdaging ziet. Als ik me een tijdje niet vitaal voel dan loopt m'n hoofd over. Als ik dan weer doelen ga stellen voor één dag en lijstjes ga maken voel ik me ook weer goed.

Wat is je achtergrond, Mirjam?

Ik heb HEAO commerciële economie gestudeerd met als specialisatie internationale marketing. Daarna heb ik aan de Universiteit van Amsterdam Economie gestudeerd en een minor Arbeids- en organisatiepsychologie. De marketingkant is voor diversiteit erg handig, omdat het goed is om vanuit commerciële perspectieven naar diversiteitmanagement te kijken. De afzetmarkt is namelijk ook divers en daar moet je als organisatie op inspelen. Als je diversiteitmanagement alleen benaderd vanuit HR mis je veel kansen.

Hoe merk je dat je weinig energie hebt?

Als ik weinig energie heb dan ga ik mijn administratie doen of ik ga google-en. Ik neem dan niet de tijd om een overzicht te maken met prioriteiten en doe niet de echt belangrijke zaken. Ik reageer dan bijvoorbeeld op elk mailtje. Dan vergeet ik ook te lunchen, waardoor ik juist nog minder energie krijg.

Kun jij in je werk iets doen aan vitaliteit?

Ja, in training en coaching kan ik daar veel aan doen. Ik help mensen met focus: waar ben je eigenlijk druk mee en waar krijg je energie van?

Kun je wat meer vertellen over je werk?

Ja, ik doe in Proxx Company verschillende zaken. Bij een grote organisatie, in personenvervoer heb ik een business case gemaakt over diversiteit: wat levert diversiteitmanagement op voor deze organisatie, wat gaat er mis als je je niet richt op de diverse arbeid- en afzetmarkt?

Daarnaast train en coach ik medewerkers, vooral talentvolle vrouwen. Zichtbaarheid is voor alle medewerkers die succesvol willen zijn erg belangrijk, maar vooral vrouwen kunnen daar nog wat in leren. Zij denken vaak: 'Als ik maar hard genoeg werk zien anderen wel dat ik goed ben en dat ik hogerop wil.' Helaas is dat niet waar. Daarom geef ik de training "Visual Impact". Hierin leren vrouwen in vijf stappen hun kwaliteiten en resultaten zichtbaar te maken.

Welke verschillen zie jij nu je na het werken voor ING voor jezelf met Proxx Company werkt?

Bij ING was ik een éénpitter, dat ben ik als zelfstandige natuurlijk ook, maar in mijn eigen bedrijf heeft alles wat ik doe echt effect. Het heeft meteen effect, vooral op mijzelf en op de mensen die ik adviseer, coach of train. Daarnaast vind ik het heerlijk dat ik niet zoveel tijd kwijt ben aan vergaderen.

Het coachen en trainen is in het hier en nu. Dat spreekt me aan. Daarentegen heeft organisaties adviseren meer effect op de lange termijn. Mijn werk is heel afwisselend.

Wat geeft jou energie in je werk, Mirjam?

Als ik mensen help in coaching of als ik mensen aan elkaar koppel, daar krijg ik energie van. Of als ik een mailtje terugkrijg van iemand die zo blij is dat ik hem/haar heb geholpen aan een nieuw inzicht of waardevol contact. Of als ik mensen, die eerst twijfelden over het nut van diversiteitmanagement, vol passie hoor vertellen over diversiteit.

Wat zijn energievreters in jouw werk?

Technische problemen, bijvoorbeeld met de computer. Bijvoorbeeld programma's die niet compatible zijn. Dat kan ik in ieder geval niet zelf oplossen en dat stoort me.

Wat houdt jou vitaal?

Buiten sporten, dat doe ik twee keer per week. Daarnaast zing ik één keer per week in een koor. Inspirerende mensen ontmoeten, afwisseling in mijn werk, naar de sauna gaan, een opleiding doen dat zijn allemaal zaken waar ik weer energie van krijg.

Als je kijkt naar de vitaliteitscirkel dan zit wat je noemt voor groot een deel in het sociale aspect van vitaliteit, Mirjam. Herken je dat?

Ja dat klopt wel, ik ontmoet in mijn werk ook veel inspirerende en gepassioneerde mensen. Daar krijg ik energie van!

Dank je voor je tijd, Mirjam

Andere vitaliteitsinterviews