Renate van der Veen

directiesecretaris - Gemeente Amsterdam

Renate van der Veen

Hallo Renate! Ik heb de indruk dat ik al heel veel van je weet, door je weblog te lezen. Doe je dat al lang?

Sinds 2003 ben ik actief op mijn blog.

Hoe zie jij vitaliteit ?

Ik voel me heel vitaal. Het zit niet vooraan in mijn hoofd. Ik denk er alleen aan als ik tegen een grens aanloop. Voeding daar moet ik altijd op letten, daar ben ik want ik word snel dik.

Ken je de BRAVO-aspecten? Waarbij de B staat voor Bewegen, de R voor Roken, de A voor Alcohol, de V voor voeding en de O voor ontspanning.

Nee, als zodanig ken ik dat niet. Maar de R en de A tellen voor mij allebei niet, dat doe ik niet. De 'O' vind ik wel belangrijk. Daar valt voor mij slapen onder, maar ook lees ik elke dag om mijn brein op ontspannen te zetten, anders blijf ik piekeren. Bewegen: ik fiets me een slag in de rondte in de stad van de BSO, naar school naar mijn werk, ik doe alles op de fiets. Ik woon in de Jordaan, daar kun je met een auto ook niet terecht. Bovendien wonen mijn partner en ik op fietsafstand van ons werk.

Wat doe je voor werk, Renate?

Ik ben fulltime directiesecretaris en programmamanager bij de gemeente Amsterdam.

Welke thema's spelen in je werk?

Ik werk veel aan organisatieveranderingen en daarmee aan de vitaliteit van de organisatie. Daarnaast is persoonlijk leiderschap een thema. Ik bedoel daarmee dat je je bewust bent van de rol die je zelf speelt in een verandering. Ik huur daarvoor trainers in. Ik bedenk wel wat ze moeten doen. Als onderdeel van het ontwikkelteam is het 'voorleven' van de gewenste normen erg belangrijk. Het heeft impact op de medewerkers als je dat doet.

Spreekt dit thema je aan?

Ja, enorm. Ik ben van oorsprong jurist, maar ik werk al vijftien jaar voor de gemeente. Ik werk vanuit passie aan dit thema van verbinden en veranderen, saamhorigheid en persoonlijk leiderschap.

Speelt vitaliteit ook een rol in je werk?

Ik probeer te vermijden om te zeggen: 'Ik heb het druk'. Daar gaat een effect van uit dat ik niet wenselijk vind. Ik ben redelijk taalbewust ja. Ik probeer feedback te geven op gedrag, bijvoorbeeld op werkdrukbeleving. Ik heb zelf nooit zo'n last van werkdruk, ik denk dan: ...'er gaat nooit iemand dood als ik dit niet nu doe'. Iets kan viraal bezig zijn, dan gaan we even bij elkaar zitten om dat te stoppen. Lastige gesprekken zijn voor mij gesprekken over het stellen van prioriteiten. Dat is heel lastig in veel organisaties.

Wat geeft jou energie?

Mooie ontmoetingen met mensen. Als ik voel dat er verbinding is, als ik merk dat er enthousiasme loskomt of dat mensen iets ineens inzien. Dan denk ik: ik ben met iets goeds bezig. Dus niet uit inhoud, maar uit een mooi gesprek, of een heel lastig gesprek, maar met een mooie afsluiting.

Ken jij het werk van de Nobelprijswinnaar Eric Kandel

Ik ben wel bekend met het boek 'uw brein is uw medicijn' van Servan Schreiber. Ik vond dat zo'n eye-opener dat je met zulke kleine dingen zoveel effect kunt sorteren. Ik ben ook met Heartmath begonnen. Als ik het in periodes moeilijk heb op mijn werk dan 'ga ik even aan de meter hangen'. Ik vind het heel effectief, je krijgt direct feedback.

Wat kost jou energie?

Als er spelletjes worden gespeeld, als dingen niet worden gezegd, dan raak ik behoorlijk gefrustreerd.

Waarvan laad jij op?

Van afstand nemen, relativeren, verbinding maken, onderliggende motieven te begrijpen, te lezen. Te webloggen, ontspanning te zoeken.

Heb jij inspirators?

Nee, niet zozeer personen, ik houd er niet van mensen op een voetstuk te zetten. Wel situaties die me inspireren: met groepjes mensen iets doen, of naar een concert gaan.

Twee maanden geleden ben ik begonnen om 's ochtends een half uur eerder wakker te worden. Ik mediteer, ik doe ademhalingsoefeningen, ik neem meer de tijd om wakker te worden. Eerst zag ik er tegenop, nu merk ik dat het me rustiger maakt op mijn werk, ik kan beter luisteren.

Heb je nog een praktische tip voor vrouwen?

Ja, dat je op je werk het eerste half uurtje geen afspraken hebt. Dat plan ik omdat ik dan een uitloopmogelijkheid heb voor mijn dochters 's ochtends. Mijn agenda bepaalt dan niet de tijd die ik voor mijn kinderen heb.

Dank voor je tijd, Renate!

Andere vitaliteitsinterviews