Petra van der Veen

Directeur The WE (Women Empowered) company
Petra van der Veen

Petra van der Veen in een wereldburger. Haar ambitie is om wereldwijd key note speaches te geven. Ze is getrouwd en heeft twee jonge kinderen. Ze heeft vier eigen bedrijven, haar activiteiten liggen voornamelijk bij The WE (Women Empowered) Company.

Ze heeft haar eigen onderneming opgericht, omdat ze graag thuis wilde zijn bij haar kinderen maar niet alleen kinderpraat wilde. Ze wilde ook haar potentieel blijven ontwikkelen en dat in resultaat omzetten. Half juni komt haar eerste boek uit, getiteld: "Women at the top". Boek

Hallo, Petra, leuk dat je tijd wilt maken voor een interview!

Wat versta jij onder vitaliteit?

Het is niet een begrip dat ik zelf gebruik. Ik plaats dat in een oudere doelgroep. Ik spreek zelf meer van energie en in balans zijn. In mijn optiek zijn er drie niveaus waarop je in balans kunt zijn: het fysieke, is voor mij de vorm, hetgeen je kan zien. Dan heb je het intellectuele niveau, de ratio. Als laatste onderscheid ik het spirituele, dat is een veld dat niet tastbaar is. Uiteindelijk is alles energie. Ik geef een voorbeeld: water is energie op een bepaalde frequentie. Als je het verhit wordt het stoom. Als je het nog verder verhit zie je het niet meer. Je zie het niet meer, maar het is er natuurlijk nog wel. Ik help mensen er voor te zorgen dat zij de energie uit het spirituele veld om kunnen zetten naar het fysieke veld naar de vorm.

Dat lijkt me een enorme uitdaging, Petra

Ik snap nooit dat mensen kunnen zeggen: ik heb geen energie. Dat kan niet, want je bent gemaakt van energie. Net als muziek, dat is er ook altijd, zet er een radio tussen en je kunt het horen. Wij mensen zijn de radio, het middel om energie om te zetten in vorm. Het is een kwestie van afstemmen op die energie. Kijk, ik zie het als volgt: je hebt een onderbewustzijn en een bewustzijn. Het onderbewustzijn accepteert alles kritiekloos, daarin is geen keus. In je bewustzijn heb je wel keuzes. Je onderbewuste slaat van alles op, bijvoorbeeld overtuigingen over jezelf, ideeën die je hebt. Dat bepaalt volgens mij voor een groot deel op welke frequentie van energie je zit. Vanuit je gevoel neem je acties. Als de resultaten dan niet zijn zoals je wilt ga je andere acties nemen, maar daarmee los je het tijdelijk op. Je moet volgens mij namelijk je onderbewustzijn veranderen: je overtuigingen.

Dat doet me sterk denken aan het boek van Ab Dijksterhuis: "het slimme onbewuste". Ook hij stelt dat je enorm veel doet vanuit je onbewuste.

Dat zou kunnen, wat ik probeer is aan de hand van je zes intellectuele vermogens je overtuigingen te veranderen.

Hoe zie jij vitaliteit in dit kader, Petra?

Ik geef je weer een voorbeeld: als we pijn voelen gaan we naar de dokter. Maar die dokter doet alleen aan symptoombestrijding. Een klacht is een indicatie dat er ergens anders iets niet goed is. Het verleden heeft zijn invloed op de klacht. Kijk naar de oorzaken. Kijk bovendien naar wat je graag wilt in plaats van wat je kunt.

En wat is het verschil volgens jou?

Ik leer mensen doelen stellen die hen uit hun 'comfort zone' halen. Je hebt bijvoorbeeld A-doelen, dat zijn doelen die je kunt halen, daarnaast zijn er B-doelen (hogere doelen) maar ook C-doelen. Dit zijn de doelen die je vroeger wilde, je droom. Dit ligt voor de meeste mensen erg buiten hun huidige realiteit. Maar ik vind het belangrijk om mensen te helpen die C-doelen na te gaan streven: het gaat er niet om het doel te halen, maar om de verandering, om te groeien.

Dus groeien vind je erg belangrijk om vitaal te blijven?

Het hele universum is gemaakt om te groeien, een boom stopt toch ook niet na tien jaar met groeien? Ik heb dan ook als slogan: ik help mensen te ontdekken wat hun potentieel is. En dat is voor veel mensen nog een klus! Voor je zesde levensjaar is je geest 'open' alles uit je opvoeding en alle overtuigingen sla je als mens op in elke gen. Dan aan jou om ondanks alle beperkende overtuigingen je potentieel te bereiken. Dat vergt hele nieuwe dingen doen, creatief zijn. Dat leer je bijvoorbeeld helemaal niet op school.

Hoe blijf je zelf vitaal ?

Ik sta elke ochtend om half zes op. Dan doe ik aan yoga en aan meditatie. Daarnaast besteed ik veel aandacht aan voeding, biologische voeding. Ook probeer ik zoveel mogelijk in het nu te leven, alles met aandacht te doen.


Ik snap nooit dat mensen zeggen: "ik heb geen energie"... dat kan niet, je bent gemaakt van energie!


Speelt vitaliteit een rol in je werk?

Ja, absoluut. Het is zo 'basic' het kan mensen helpen, bijvoorbeeld om af te vallen of te stoppen met roken. Ik zie het onderbewuste als direct van invloed op je vitaliteit.

Hoe zie je dat dan?

Je kunt zien wat er in het onderbewuste zit door te kijken naar de resultaten. Jij bepaalt hoe je met je energie omgaat.

Is alles maakbaar in jouw optiek?

Het moet wel je passie zijn. Je wordt geboren met een opdracht. Die opdracht moet je leven. Als iedereen dat doet krijgen we een leukere wereld.

Wat zijn energievreters voor jou?

Het is maar net hoe je met zaken omgaat. Vroeger zou ik gezegd hebben: mijn kinderen. Maar ik heb geleerd dat zij net zoveel recht van spreken hebben om zaken op hun manier te willen als dat ik dat heb. Nu zijn mijn eigen beperkende overtuigingen energievreters. Als ik die kan overwinnen kan ook daar de energie vrij stromen.

Wat geeft jou energie?

Mijn passie leven: mensen hun potentieel laten ontdekken en de realisatie van hun mogelijkheden in coaching helpen bereiken. Dat ik daar een deel van mag uitmaken. Daarnaast vind ik lezingen en seminars geven heerlijk.

Heb jij inspirators?

Ja, Bob Proctor. Ik heb de licentie (er zijn er slechts 3 in Nederland) om zijn werk te gebruiken als basis voor mijn coaching en trainingen. Daarnaast ook Oprah Winfrey, Ayaan Hirsi Ali. Wist je dat Oprah Winfrey vroeger maar één doel had in haar leven: dat was op televisie komen. Ik bewonder Ayaan omdat zij haar visie vertelt, ondanks mogelijk vervelende consequenties.

Heb jij een soortgelijk doel?

Ja, mijn doel is de wereld over reizen. Dat gaat op 18 april al weer een stuk de goede kant op: dan geef ik voor Toastmasters in Parijs een lezing in het kader van een internationale wedstrijd.

Dank je voor het delen van je visie, Petra!

Andere vitaliteitsinterviews