Pauline Veeken

Eigenaar van "the happiness factory"

Je voelt je vitaler als je jezelf in de juiste kleuren zet!

Pauline Veeken Wat versta je onder vitaliteit?

Vitaliteit voor mij is je goed voelen van binnen en van buiten en dat ook uitstralen - je zit lekker in je vel letterlijk en figuurlijk, fysiek en mentaal en dat zie je en voel je. Vitale mensen geven je energie. Het gaat me niet om het uiterlijk vertoon, maar om net dat beetje extra te durven laten zien. Mensen verstoppen zich vaak in kleren, bijvoorbeeld in een te groot jasje of veel in de kleuren bruin of grijs. Als je je niet zo goed of vitaal voelt heb je de neiging tot verstoppen of om minder aandacht aan jezelf te geven. Juist als je in zo'n bui bewust kiest om er zo goed mogelijk uit te zien, geef je een positieve impuls aan je humeur en zelfbeeld.

Kleur heeft een enorme invloed op je uitstraling en draagt allerlei betekenissen. Rood werkt bijvoorbeeld vitaliserend en geeft passie, kracht en enthousiasme als boodschap.

Mijn motto is: gebruik kleur bewust om je goed te voelen en te versterken wat je van jezelf wilt laten zien. Zeker in een zakelijke omgeving kun je dit gebruiken ter versterking van je persoonlijke effectiviteit.

Wist je dat uit statistieken blijkt dat maar 3% van alle vrouwen wereldwijd zichzelf mooi vindt! Ook is bekend dat vrouwen elk kwartier aan hun uiterlijk denken.

Nou dan hoor ik vast bij die 3%

Ja, maar jezelf mooi vinden dan bedoel ik, alles aan jezelf, dus ook bijvoorbeeld je neus of je buik.

Tja, als je zo streng bent dan val ik toch weer in de groep van 97%....

Ken je het merk "Dove" , zij besteden veel geld aan educatie van jonge meisjes, bijvoorbeeld om hun zelfbeeld te versterken. Ook hebben zij reclamecampagnes waarin juist oudere vrouwen model staan. Zij rekken het begrip natuurlijke schoonheid op. Dat vind ik erg goed.

Pauline, wat speelt voor jou een rol in vitaliteit?

Het begint met goed voor jezelf te zorgen. Alleen als je je eigen vuur brandend houdt, kun je anderen verwarmen. Zorg voor voldoende slaap, beweging, gezonde voeding en ontspanning. Wonen en werken in een omgeving die veilig voor je voelt en met voldoende stimulerende en warme interacties met de relaties die belangrijk voor je zijn.

Je zorg voor jezelf is ook zichtbaar in je uiterlijk, met goede persoonlijke verzorging, kleur- en stijl keuze die bij je passen en je zelfvertrouwen en persoonlijkheid versterken.

Doordat je goed in je vel zit en weet wat je wilt, maak je bewuste en gemotiveerde keuzes in relaties, loopbaan, balans, hobby's, en persoonlijke ontwikkeling. Daardoor leef je het leven zoals jij wilt, intens en vanuit je kracht en passie.

Wat kun jij in je werk doen aan vitaliteit voor medewerkers?

Door workshops en coaching geef ik een impuls aan de persoonlijke ontwikkeling van een individu of team. Daardoor vergroot ik vitaliteit, zelfvertrouwen, motivatie, balans, samenwerking, ontwikkeling en persoonlijke effectiviteit. (Ik geef workshops vitaliteit, persoonlijke communicatie, zakelijke presentatie en geluk)

Door kleur, stijl en imago advies - gecombineerd met aandacht voor communicatie vaardigheden - versterk ik de uitstraling, presentatie en communicatie kracht van een individu of bedrijf. Dit werkt positief op zelfvertrouwen, motivatie, imago en productiviteit.

Wat geeft jou energie, Pauline ?

Contact met mensen, licht en kleur en bewuste sensaties van alle zintuigen geven mij absoluut veel energie. Het geeft mij blijdschap en verwondering als door onze interactie bij de ander beweging en actie ontstaat. Zeker als deze beweging de vitaliteit vergroot, waardoor hij/zij beter in haar vel komt te zitten, dichter bij zijn/haar kracht komt en dat ook uitstraalt. Als mensen kleuren omarmen,

Ik ben vaak verwonderd met wat voor vragen mensen zitten in welke levensfase. Zo was ik laatst bij een project betrokken met veel jonge mensen, ik was onder de indruk van de issues die zij naar voren brachten in onze gesprekken. Of wat ik merk bij vrouwen na de overgang, als ik hen help met kleur en stijl, dat ze toch weer gezien mogen worden in hun 'nieuwe' lijf. Dan is hun hele houding en uitstraling positiever als ze zichzelf in de juiste kleuren zetten. Want oud worden is natuurlijk niet hetzelfde als jezelf verstoppen. Zichtbaar zijn is voor velen een thema.

Wat vind jij van het onderwerp vrouwen en ambitie?

Ik denk dat vrouwen absoluut ambitie hebben, alleen hun ambitie ligt niet alleen in (betaalde) werk, maar ligt ook op terreinen als moederschap, echtgenote, vriendin, etc.

Jij geeft ook workshops 'geluk' begrijp ik, wat doe je dan?

Het begint met inzicht en zelfbeeld van mensen. Waar hebben mensen behoefte aan en wat willen ze juist loslaten. Eerst gaan we dus verkennen wat mensen gelukkig maakt en wat ze energie geeft. Dat kan soms op het relationele vlak liggen, soms willen mensen meer in contact komen met hun gevoel en zich daar meer door laten leiden. Vragen als: 'hoe geniet jij' en 'hoe ruim je tijd in voor jezelf' zijn daarin ingangen. Genieten kan met een van je lichamelijke zintuigen, maar kan ook op het niveau van de ziel, meer spiritueel zijn zoals in religie of meditatie. In de workshop gaat het niet alleen om wat je wilt, maar ook hoe je dat in beweging krijgt. Dat laat ik mensen vastleggen in een 'geluksplan' .

Wat zijn energievreters in jouw werk ?

Dat is het grote voordeel en nadeel van zelfstandig ondernemer zijn. De grootste energievreter ben ik namelijk zelf. Soms vergeet ik door mijn enthousiasme en de energie die ik krijg uit contacten met mensen, om goed voor mezelf te zorgen. Dan beweeg ik niet genoeg en eet ik niet zoals ik wil (voldoende groenten en niet teveel zoetigheid).

Wat doe je om zelf vitaal te blijven?

Letten op voldoende slaap, gezonde voeding en beweging. Ik kies de kleuren en kleding waarin ik me lekker voel en die me zelfvertrouwen geven. En natuurlijk probeer ik voldoende aandacht te geven aan degenen die me dierbaar zijn en tijd voor ontspanning (bv een boek of bad) in te ruimen. Waar mijn werk voorheen mijn grootste energievreter was, is het nu mijn grootste bron van energie, omdat ik in mijn nieuwe onderneming zoveel passie en echt contact met mensen beleef. Nu voel ik in elke vezel hoeveel energie het zelfstandig ondernemerschap mij geeft.

Dank je wel voor je tijd, Pauline!

Andere vitaliteitsinterviews