Anya Wiersma

voorzitter van de vrouwenbond FNV

Hallo Anya, wat versta je onder vitaliteit ?

Ik versta daar kracht, energie onder. Van de meeste dingen die ik doe krijg ik nieuwe ideeën, contacten, projecten. Dat is soms net een soort achtbaan of rollercoaster waarin ik terecht kom: mijn energie is ook voor anderen erg aanstekelijk. Een voorbeeld: op 08 maart (vrouwendag!) organiseer ik met andere enthousiaste vrouwen de Internationale vrouwendagviering. Amersfoort bestaat dit jaar 750 jaar waardoor ik op de gedachte kwam om belangrijke vrouwen uit die 750 jaar in het zonnetje te zetten. Ik leer daar weer van alles over: de geschiedenis van die vrouwen, de oude kostuums die toen gedragen werden.
Noot Anya: Verwen je ambitie staat los van Amersfoort. De FNV-Vrouwenbond organiseert zelf een 8 maartviering die "Verwen je ambitie" heet en ik organiseer een internationale Vrouwendagviering in Amersfoort.

Wat speelt volgens jou een rol in vitaliteit ?

Gewoon doen, lef tonen. Doordat ik aan iets begin, ga ik door. Dit slaat als een soort deken uit. Of, gewoon vragen. Over het algemeen krijg ik leuke reacties terug als ik mensen wat vraag. Andersom werkt het ook: als ik lekker in mijn vel zit en tijd heb kunnen ze mij ook altijd vragen.

Wat kun jij in jouw werk doen aan vitaliteit voor medewerkers?

In mijn werk als budgetconsulente werk ik veel met dak- en thuislozen. Dan is humor en aandacht heel belangrijk. Ook een soort judogedrag werkt: dan weer wel, dan weer niet toegeven.
In mijn werk als voorzitter werkt mijn aanstekelijke enthousiasme. Ik breng nieuwe energie in, bijvoorbeeld laatst in een gesprek met Tineke (van der Kraan, directeur FNV-Vrouwenbond) spraken we over een thema voor de jaarlijkse conferentie. Omdat er dit jaar Europese verkiezingen zijn combineerden we dat moeiteloos tot een thema voor de conferentie, die zal nu in het teken staan van Europa. Mijn enthousiasme is dan als een soort olievlek, dat breng ik dan over op de mensen met wie ik samenwerk.

Anya, wat geeft jou energie in je baan?

In mijn betaalde werk geeft het me energie als ik de humor die ik breng ook terugkrijg. De thuis- en daklozen zitten natuurlijk in een vaak schrijnende situatie, maar zij liggen er geen minuut wakker van en hebben af en toe rake humor.
Het geeft me ook energie als ik mensen kan bereiken, als ik contact maak met anderen.
Als ik mensen aanspreek of probeer te binden zoals we wel eens samen een borrel drinken.
In mijn werk als voorzitter is de onderlinge samenwerking een voortdurende energiebron. We versterken elkaar en we gunnen elkaar de dingen. Dat werkt heel positief. Laatst waren we aan het discussiëren met stellingen. Dat inspireerde mij enorm hoe we dan vooruit denken en hoe goed we op elkaar ingespeeld zijn. Het is binnen de Vrouwenbond FNV dus absoluut geen slangenkuil!

Wat zijn energievreters in jouw baan?

Mensen die mijn energie haast letterlijk wegzuigen zijn mensen die in de slachtofferrol zitten of er in blijven hangen. Vaak is er een reden voor hoor, waarom mensen in die rol zitten, maar ik denk in oplossingen en blijf niet in een probleem hangen.

Wat doe je om zelf vitaal te blijven

Ik kan autistisch zijn: met andere woorden me helemaal afsluiten van alles en iedereen. Ook ben ik dol op spinnen: ik vind het een heerlijke uitlaatklep om op muziek heerlijk te fietsen. Of lezen, of eten met vriendinnen. Zo komen er dit weekend twee vriendinnen eten, daar kan ik me dan helemaal op verheugen, bedenken wat we gaan eten, en een lekker wijntje erbij. Of het werken voor Amersfoort 750, ik vind het prachtig om de historische context te gaan bouwen, kostuums te gaan regelen bij NOB, decors te laten bouwen. Daar kijk ik helemaal naar uit!

Is er iets wat ik je nog niet gevraagd hebt, Anya, maar wat je in ieder geval gezegd wilt hebben?

Ja! ik vind het zo belangrijk voor vrouwen dat ze meer lef tonen, dat ze niet bescheiden zijn. Mijn motto is: niet bang en angstig, maar gewoon DOEN!

Hartelijk bedankt voor je tijd, Anya!

Andere vitaliteitsinterviews