Mariëtte Verbakel,

HR manager, Volvo Nederland.

Goedenmorgen, Mariëtte, wat versta je onder vitaliteit?

Vitaliteit is voor mij voldoende energie en levenslust hebben, in ieder geval een positieve stemming.
Ik zie vitaliteit als een combinatie van een fysieke en een mentale toestand.

Wat speelt volgens jou een rol in vitaliteit ?

Zoals ik al aangaf, vind ik dat je basishouding heel belangrijk is in of je je vitaal voelt. Als je positief bent ingesteld dan helpt dat enorm in je vitaal voelen. En natuurlijk je fysieke gestel.

Wat is voor jou als HR-manager vitaal in vitaliteit ?

Op deze plek is het -veel belangrijker dan op welke andere plek ook- enorm belangrijk als je kunt wisselen van emotie: ik heb bijvoorbeeld 's ochtends gesprekken in het kader van een reorganisatie waarbij ik afscheid van mensen moet nemen, en 's middags voer ik sollicitatiegesprekken om nieuwe mensen aan te nemen.
Verder is het belangrijk dat je dingen kunt loslaten, dat je als het ware 'een knop kunt omdraaien'. Ik houd wel altijd een soort reserve-energie beschikbaar, want het is niet te voorspellen hoe precies mijn dag verloopt.

Wat kun je als HR-manager doen aan vitaliteit voor medewerkers?

Daar ben ik wat pessimistischer over, omdat je vitaliteit niet kunt afdwingen of opleggen, het heeft in mijn opvatting toch heel sterk met die positieve basishouding te maken. Natuurlijk heb ik als HR-manager wel wat instrumenten tot mijn beschikking waarmee ik ervoor kan zorgen dat mensen hun vitaliteit niet verliezen: selectie aan de poort, of optimaal werven vind ik een heel belangrijke. De juiste persoon op de juiste plek. Als mensen op de verkeerde plek zitten, niet gemotiveerd zijn of niet geschikt zijn voor het werk dat ze moeten doen dan gaat dat ten koste van hun vitaliteit. Kijk, als het latent aanwezig is, dan kunnen we zorgen voor ondersteuning.
Ik ben overigens een groter voorstander van een coach inhuren waarbij iemand 1:1 ondersteuning krijgt, dan van een groepstraining. Mijn ervaring is dat mensen zich in een groepstraining wel kunnen 'drukken', zodat ze eigenlijk te weinig aan bod komen.
Als HR-manager let ik goed op de work-life balance bij mensen. Ik krijg van personen allerlei signalen of ze wel goed in hun vel zitten. Als dat niet zo is, dan stuur ik ze zo nodig naar een personal coach.

De overheid is momenteel erg druk met het stimuleren van bedrijven om de fysieke vitaliteit van hun medewerkers te verhogen, deze maatregelen worden ook de BRAVO-aspecten genoemd waarbij B staat voor meer bewegen, de R voor minder Roken, de A voor minder Alchohol, de V voor gezonde Voeding en de O voor op tijd ontspannen. Wat vind je daarvan?

Ik persoonlijk vind gezonde voeding erg belangrijk. Je kunt met de juiste voeding veel sturen. Zo is het effect van teveel suiker bekend: je wordt daar uiteindelijk sneller moe van als de suiker is uitgewerkt.
Ik ben erg gelukkig met de ontwikkeling dat de maatschappij een halt toeroept aan het roken, zoals je begrijpt ben ik zelf een niet-roker.
Alcohol kan een onderdeel zijn van het werk, denk bijvoorbeeld aan netwerk-bijeenkomsten. In mijn bedrijfstak wordt tijdens dergelijke bijeenkomsten nog wel eens een glaasje geschonken.

Wat zijn energie-vreters in jouw baan? We hebben het gehad over dat je juist op jouw baan, veel emoties tegenkomt kost dat je veel energie?

Nee, als het zuivere emoties zijn, zoals bijv. echte kwaadheid, of echt verdriet, dan kost me dat geen energie.
Ik heb zelf veel trauma-werk gedaan, dan werk je veel met pure emoties.
Maar wat me wel energie kost is als ik in projecten met mensen samenwerk die niet hetzelfde werktempo, en/of de ethische normen en /of dezelfde kwaliteit nastreven in hun werk. Dat kost me dan wel moeite ja.

Wat doe je om zelf vitaal te blijven, Mariëtte?

Ik zorg ervoor dat ik zo veel mogelijk buiten kan zijn, en in de buitenlucht kan sporten. Ik heb een zittend beroep en ik merk het echt als ik te weinig buiten beweeg. Daar kan ik bij wijze van spreken moe van worden.
Omdat ik voor mijn werk veel in de auto zit, bijvoorbeeld op weg naar Brussel, heb ik voor elke stemming muziek in de auto, zo heb ik soms opera opstaan, maar op een ander moment weer heel vrolijke muziek. Afgestemd op mijn stemming brengt die muziek me ontspanning.
Ik kan ook makkelijk omschakelen van drukte naar rust.
Voldoende nachtrust, en natuurlijk gezonde voeding (lees: veel fruit en groente) zijn daarnaast essentieel om mezelf vitaal te houden.
En, last but not least, mezelf thuis voelen hier bij Volvo Nederland, is voor mij heel belangrijk!

Andere vitaliteitsinterviews